CSR East Sweden

Bank, finans och hållbarhet

Bankerna har en otrolig påverkanskraft i omställningen och de kan ställa krav på att det ska gå fort! Mycket har hänt de senaste åren men ännu mer kommer hända framåt.

Kanske är bank- och finansmarknaden den bransch där förändringen nu går som snabbast och som möjligen också har störst möjlighet att faktiskt bidra till omställningen. Vi ville ta tempen på vad som händer här lokalt och bjöd i veckan in nätverkets bankmedlemmar för att prata om hur de ser på sin roll, vad kunderna kräver, vad lagstiftning bidrar med och vad de ser för trender framöver.


Vi hade med oss deltagare från Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Handelsbanken och SEB. Diskussionen leddes av Maria Flock Åhlander, vd på Ekobanken. Det blev en bra diskussion där samtliga aktörer var överens om att det har hänt otroligt mycket de senaste åren, att kunderna ställer allt fler frågor och kräver nya produkter parallellt med att ny lagstiftning också ökar kraven och snabbar på omställningen.


Man välkomnade Eus nya taxonomi som syftar till att ge branschen samma riktlinjer kring vilka investeringar som får kallas gröna, läs mer här. Det ses som ett verktyg som kommer underlätta att ta fram märkningar och standarder vilket gör jämförelser enklare och därigenom ökar kundens möjlighet till hållbara val.


Avslutningsvis var panelen också överens om att förändringarna i branschen kommer att fortsätta och att hållbarhet sedan länge är ett väletablerat uttryck som inte längre ses som ett sidospår utan är integrerat i verksamheten på ett självklart sätt.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Alltransport får Handelskammarens hållbarhetspris

Årets vinnare av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris East Sweden Sustainability Award är Alltransport i Östergötland AB!

Mycket på gång hos Kolmården inför öppning

Ny delfinshow, surikater som ska på sommarkollo och rekrytering av säsongsanställda. Ja, en hel del ligger i planerna framåt för...

Nominera till East Sweden Sustainability Award 2021

Östsvenska Handelskammaren vill lyfta fram goda exempel på verksamheter som utmärkt sig inom ekonomisk, social eller miljömässig hållbarhet genom att...