CSR East Sweden

Samverkan och Tillsammans – ledorden när CSR East Swedens medlemsföretag pitchar sina hållbarhetsutmaningar.

I veckan stod fem av nätverkets medlemsföretag på scen för att bjussa på sina bästa hållbarhetstips, ge exempel på hur man bidrar i omställningen och lyfta utmaningar i arbetet.


Först ut var Östgötatrafikens Therese Furhoff som berättade om hur kollektivtrafiken kan bidra till en bättre stadsmiljö och effektivare resursutnyttjande. Intressant var att lyssna till hur man tar utgångspunkt i Agenda 2030 och i ett internt arbete vaskat fram övergripande mål, hur arbetet ska ske och vad det får för effekter. Samverkan med andra aktörer i stadsmiljön för att komplettera, inspirera och få till beteendeförändringar har varit extra viktigt under årets utmaning. Att gå ifrån att få så många som möjligt att åka kollektivt till att tvingas ändra sig till att begränsa användandet för att stoppa smitta.


Rebecka Persson från Samordningsförbundet tog oss igenom det arbete de gör för att skapa ett mer inkluderande samhälle och erbjuda utvecklingsmöjligheter och arbete för personer långt ifrån arbetsmarknaden. Med ett flertal spännande projekt var samverkan även här ett nyckelord. En uppmaning till alla att tillsammans utnyttja potentialen hos dessa individer och våga släppa in nya resurser i sin verksamhet.


Vi fick sedan ta del av hur Ericsson i Linköping valt att skapa intresse och engagemang inom hållbarhetsområdet genom att arrangera en mässa. Helena Odensåker ansvarar för hållbarhetsarbetet i Linköping och ville synliggöra hållbarhetsarbetet från att vara en policy till att bli något konkret. Under två luncher samlade man ett antal aktörer som de anställda fick träffa, varvat med prova-på-stationer och föreläsningar. Detta slog mycket väl ut och har ökat engagemanget och i allra högsta grad bidragit till det fortsatta arbetet.


Från Atea deltog Stefan Ljung och Tomas Altéus som fick oss att förstå att om hjärta och driv finns så kan även små aktörer göra skillnad. De tog med oss till gruvorna i Kongo och konfliktmineraler för att illustrera hur de arbetar med att påverka IT-branschen till att ställa om till hållbara affärer. Genom enkäter, rapporter och årliga forum sätter de fingret på den förändring som krävs.


Avslutade gjorde Emelie Gyllenbreider och Maria Räntilä genom att berätta om hur Tyréns har tagit fram ett verktyg för att underlätta för sina kunder, men också internt för kollegor att alltid ha med hållbarhet i alla projekt. En struktur som genom samverkan skapar mervärde både för samhället och i projektarbetet.


Så inspirerande att få ta del av olika berättelser som alla samlades kring att samverkan och gemensamt engagemang är avgörande för att lösa de utmaningar vi står inför. Tack för att ni bjussade och tack till er som deltog.

Vill du veta mer om projekten, eventet eller om nätverket CSR East Sweden – hör av dig till Jonna.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Fredrik Spens, vd Gränges: ”Många har börjat inse att vi gör skillnad”

Vi står mitt uppe i en nyindustriell revolution där de goda exemplen bara fortsätter på svenska storindustrier som gör jätteinvesteringar...

Östsvenska Handelskammaren är med och arrangerar A Sustainable Tomorrow

Sveriges största digiloga hållbarhets- och framtidskonferens Östsvenska Handelskammaren har ingått ett samarbete med A Sustainable Tomorrow för att stärka och...

Därför är vi hubb för A Sustainable Tomorrow!

Östsvenska Handelskammaren är officiell hubb till A Sustainable Tomorrow och alla våra medlemmar kommer att kunna delta i nästa stora...